Geschiedenis

STC-Oldemarkt is opgericht in 1963 door meester Jonkers van de openbare school in Oldemarkt. De legendarische  Elfstedentocht van 1963 was hiervoor waarschijnlijk de aanleiding. Een aantal leden van het eerste uur waren Machiel Pieterson (toen 14 jaar oud en het jongste lid), Peter Kraak, Henk en Siemen Mulder en Piet en Andries Bult. Er werd standaard ook toen al op de maandagavond getraind van 19.00 u. tot 20.15 u.  De training bestond uit 45 minuten schaatsoefeningen en aansluitend een rondje hardlopen Westerdallaan als afsluiting.

Andries Bult volgde, als ervaren schaatser, in de zeventiger jaren meester Jonkers op. Vanaf begin tachtiger jaren tot 1999 heeft Hans de Lange STC-Oldemarkt getraind, daarna Tom Bakker en tot op de dag van vandaag Sjoerd Bakker. De trainingsaccommodaties waren in de beginjaren ’s winters in het gymlokaal van de katholieke school, een ”blauwe maandag” in het Maark en sinds begin jaren negentig buiten, met als startpunt de Brandweerkazerne bij het Mallegat. Krolsbergen is altijd de zomertrainingsplaats geweest.

Vanaf begin jaren negentig zijn er verschillende activiteiten georganiseerd. Zo nu en dan werd er een survivaltocht uitgezet, met onder ander kanoën, fietsen, trial lopen waar ook sloten niet werden geschuwd. Meerdere keren hebben een flink aantal leden Wadlooptochten naar Ameland en Schiermonnikoog gemaakt.  De jaarlijkse Sorbetrace, een zomerloop via de Sasbrug naar de Driewegsluis. In restaurant de Driewegsluis neemt tot op de dag van vandaag iedereen traditioneel  eerst een sorbet. De onmeedogenloze Pittenloop”:  Een door Jan Pit uitgezette loop, met veel meestal pittige schaats- en krachtoefeningen. ’s Avonds aansluitend werd er een barbecue georganiseerd. Vele jaren was de STC te gast bij Alie en Marten van de Sluis die gastvrij hun schuur en keuken ter beschikking stelden. 

De Sorbetrace en de “onmeedogenloze Pittenloop” met BBQ, worden tot op de dag van vandaag nog jaarlijks gehouden.